Вже завтра, 14 серпня відзначаємо Маковія, тому пора задуматися про святкове меню. Пропонуємо твоїй увазі відмінний рецепт макового пирога.
Медовий, Маковий або Перший Спас – народне і православне свято в перший день Успенського посту, який відзначають 14 серпня. У цей день відбувається мале освячення води, а також меду нового збору, благословляється його вживання в їжу. У південних регіонах освячують також макові головки, тому свято знайшло ще одну назву – Маковий Спас.
На Маковія готували різні страви з використанням маку – наприклад, булочки і пиріжки, а також маківники. Мак наділяли і надприродними властивостями. Вважалося, що якщо обсипати насінням дикого маку будинок, жодна відьма в нього не проникне.
Отже, як приготувати Маковий пиріг з сиром.
Що потрібно:
Для тіста:
• 175 г борошна,
• 90 г м’якого вершкового масла,
• 40 г цукрової пудри,
• 1 яйце,
• сіль.
Для макового шару:
• 100 г маку,
• 1 ч.л. манної крупи,
• 125 мл гарячого молока,
• 50 г цукру.
Для сирного шару:
• 300 г сиру,
• 75 г цукру,
• ваніль,
• 1-2 яйця.
Рецепт приготування:
Готуємо основу: З усіх інгредієнтів замішуємо м’яке тісто. Розкачуємо на присипаної борошном поверхні, викладаємо в форму діаметром 24 см і формуємо бортики. Проколюємо виделкою або зубочисткою і ставимо в холодильник на півгодини.
Для макового шару: Мак запарюємо окропом і мелемо. Додаємо манну крупу і перемішуємо. У молоці розчиняємо цукор, додаємо мак і варимо до загустіння 7-8 хвилин.
Готуємо сирний шар: Протераємо сир через сито, додаємо цукор, ваніль і яйця. Викладуємо у форму разом з тістом в духовку на 10-15 хвилин.
Намазуємо макову начинку на напівготову основу. Зверху наливаємо сирний крем. Випікаємо при 180 градусів приблизно 30-35 хвилин. Перед нарізкою пиріг бажано охолодити.
Смачного чаювання.
Ваша, Оленка Смачненька.