Ель і лагер
Сортів пива тисячі , і підрахувати їх поки нікому не вдавалося. Основних видів близько 75 . Але усе різноманіття можемо звести до 2 – це ель і лагер .
Відрізняються ель і лагер процесом приготування , а точніше , процесами бродіння.
Ель – це пиво , виготовлене верховим бродінням , тобто при звичайній температурі ( 15-25 градусів). Він більш насичений , з більш яскравим смаком . Ель – це 10 відсотків усього пива.
Лагер – пиво низового бродіння , тобто готується при низьких тепературу . А в холоді дріжжі , додані в сусло , опускаються на дно і вбирають в себе , як губка , багато чого, забираючи у пива яскравість , гостроту смаку. Зате лагер – золоте , прозоре пиво. Лагер – це 90 відсотків усього пива.
Темне і світле
Тут все залежить від прожарювання зерна. Коли зерно просушують у спеціальних печах , закладається колір пива. Якщо солод злегка просушити при невисокій температурі , то вийде золотого кольору світле пиво. Якщо посильніше просмажити – вийде червонувате пиво. Якщо сильно просмажити , то вийде темний лагер .
Колір впливає і на смак.
У темного пива з’являється смак прожареного зерна і карамельна солодкість.
У світлого – більше солодової “солодкості” в чистому вигляді і більш природний смак.
Фільтроване і нефільтроване
І ель , і лагер можуть бути і фільтрованими , і нефільтрованими .
Фільтрація відбувається одразу після того , як пиво зварено , робить напій більш легким , більш очищеним , але воно втрачає складності смаку. Адже фільтрація вбиває частину поліфенолів , що впливають на насиченість.
Саме тому нефільтроване пиво більш яскраве. Але все залежить від смаків людини.
Був час , коли нефільтроване пиво стало модним. І всі стали замовляти тільки його , але потім багато хто перейшов назад до класичних сортів. Адже яскравість і насиченість подобається не всім і не завжди. Іноді треба просто вгамувати спрагу або запити їжу , тоді нефільтроване пиво може здатися важкуватим .
Ячмінне і пшеничне
Основне зерно для приготування пива – ячмінь. Хоча є й пшеничне пиво . Але тільки пшеничні сорти рідко бувають чисто пшеничними , частіше це суміш ячменю і пшениці.
Пшениця дає білий колір і кислинку . І , як правило , це нефільтроване пиво. Воно дуже незвичайне і незвичне для любителів традиційного напою.
У Німеччині багато століть тому прийняли закон про чистоту пива , і до цих пір цей закон в силі : у пиво не можна додавати нічого , крім основних інгредієнтів: вода , солод , хміль. Ароматизація заборонена !
У Чехії (адже чехів вчили варити пиво німці) свій стиль приготування пива , але він близький до німецької класики . Чехи теж за чистоту напою !
А от у Бельгії вважається , що пиво можна і потрібно ароматизувати , правда , це завжди природні ароматизатори – шкірка апельсина , коріандр і інші спеції або фрукти.
Автор: Геннадій Булка