До Різдва залишилося зовсім небагато, і хозяєчкам вже пора визначатися, чим пригощати своїх рідних в це свято.
Правильніше було б говорити – на Святвечір, бо традиційні 12 пісних страв готуються саме на вечір 6 січня. Саме зі Святим Вечором та Різдвяною нічью зв’язані самі таємничі і красиві традиції, прикмети та обряди.
Цього вечора всі ми, починаючи з маленьких діточок, чекаємо, немов дива, першу зірку. До цих пір в цей вечір я, як маленька, щохвилини бігаю разом з дітьми дивитися на вечірнє небо, і скільки радості, коли в дивовижній січневій синяві з’явиться перша, Різдвяна зірка!..
Вона така велика і промениста, так іскриться, що хай астрономи наводять свої наукові точки зору про планети в січні, а ми знаємо: це та сама зірка Різдва.
І от коли перша зірка з’явиться на небі, можна сідати всією сім’єю за стіл. Застеліть святковий стіл світлою скатертиною, під яку потрібно покласти трішки сіна, поставьте в ємність з зернами пшениці свічку, запаліть її і всі разом подякуйте Господа. Не вмієте молитися – скажіть своїми словами Богу про те, що Ви вдячні йому за те, що Він любить і захищає вас, і попросіть благополуччя, здоров’я і любові в майбутньому році.
Повірте, після такої нехитрої молитви у Вас стане на душі тепло і затишно. І з’явиться якесь особливе почуття єдності сім’ї. А тепер можна починати вечерю, і традиційно починається він з куті та узвару.
Як же виглядає класичне різдвяне меню:
1. Кутя – найголовніше блюдо, яке обов’язково потрібно приготувати. Це каша з пшениці з маком, родзинками і медом. Я постараюся в окремій публікації розповісти Вам, як потрібно готувати кутю.
2. Узвар – компот із сухофруктів. Традиційний різдвяний напій, узвар варять із суміші сушених яблук і груш, вишень і слив. У справжнього узвару насичений, приємний смак, тому зваріть його заздалегідь – з ранку. Цей напій ще й дуже корисний, взимку можна готувати узвар не тільки на Різдво, Щедрий Вечір і Хрещення, а й просто так, як альтернатива компотам (консервованим або із заморожених ягід) і чаю.
3. Пісний борщ на Різдво готують обов’язково! Це ситне гаряче блюдо смачно без м’яса і сметани! Хороший борщ з квасолею, а ще можна зварити борщ з грибами, але це вже на любителя.
4. Пампушки подають до борщу замість хліба, але хліб повинен бути на столі обов’язково. Пампушки – це симпатичні круглі булочки з прісного дріжджового тіста, а до них добре приготувати таку страву, як …
5. Часниково-цибульна підлива для пампухів. Спробуйте борщ вприкуску з пампушками, вмочуючи їх у густу ароматну підливку!
Крім того, що це смачно, така підлива – ще й відмінний засіб для підтримки імунітету в зимовий сезон.
6.Голубчики з грибами і пшоном – ще одне традиційне і дуже смачне пісне блюдо на Святвечір. Мені вони дуже подобаються, навіть більше, ніж звичайні голубці з рисом.
7. Смажена риба, причому в борошні, а не в яйці – страва повинні бути пісною. Найпростіше приготувати хека, мінтая або камбалу.
8. Різдвяний салат. Обожнюю цей простий, але на диво смачний салат з картоплею, зеленим горошком і солоними огірками.
Заправляйте смаженим соняшниковим маслом, вийде дуже ароматно і апетитно!
9. Вінегрет – також смачний, вітамінний пісний салат, який можна включити в меню.
10. Вареники з вишнями. Чудове солодке блюдо, яке можна їсти як десерт! Хоча можна зробити вареники і з іншими начинками: картоплею, капустою, квасолею і навіть маком. Універсальне блюдо! Ситно, оригінально і різноманітно!
11. Хліб, спечіть його самі або купіть, також ставимо на стіл!
12. Можна відкрити банку овочевого салату з літніх запасів – наприклад, салат з перцю, з баклажанів, або приготувати салат з квашеної капусти. Два-три пункти меню щороку варюються.
Головне, не ставте на стіл ковбасу, м’ясні закуски. Їх часом буде завтра. І ніякого спиртного!
Спробуйте приготувати правильну різдвяну вечерю, адже 12 страв це не просто їжа, а чудова народна і сімейна традиція, і тільки здається, що робити їх довго.
Насправді нескладно все встигнути.
Борщ можна зварити напередодні, ще 5 числа, також як і відварити овочі для салатів, заварити узвар, накрутити голубці, наліпити і поставити в морозилку вареники. А наступного дня залишиться зварити їх, нарізати вінегрет і салат, приготувати кутю (з ранку, так як пшениця вариться довго).
Пампушки можна замінити хлібом і придумати замість нього ще одне нескладне блюдо. Ми іноді навіть фрукти ставили на стіл, такі як: мандарини або яблука.