loader image
- Юна Українка подарувала Бориспільським кінологам «крилату конячку» яка виконує бажання. Днями, співробітники Кінологічного центру поліції Борисполя, які разом із ЗСУ та ТРО боронять рубежі Броварів, отримали цінний подарунок. Про це повідомляє прес-служба Кінологічного центру поліції в Київській області. Для наших відважних воїнів юна українка намалювала ліс, мирне небо та крилату конячку. За словами художниці, лоша здатне виконувати бажання. Варто лише доторкнутися до нього та подумати про те, чого хочеться найбільше. Картину юної мисткині передали на місце дислокації оборонців Берегині-волонтерки, які вже тривалий час докладають надлюдських зусиль аби забезпечувати воїнів усім необхідним. За бажанням авторки витвір потрапив саме до поліцейських кінологів. -
Меню Закрити

Що приготувати на Різдво: 12 пісних страв

/ 5. оценок:

Оценок пока нет. Поставьте оценку первым.

До Різдва залишилося зовсім небагато, і хозяєчкам вже пора визначатися, чим пригощати своїх рідних в це свято.

Правильніше було б говорити – на Святвечір, бо традиційні 12 пісних страв готуються саме на вечір 6 січня. Саме зі Святим Вечором та Різдвяною нічью зв’язані самі таємничі і красиві традиції, прикмети та обряди.

Цього вечора всі ми, починаючи з маленьких діточок, чекаємо, немов дива, першу зірку. До цих пір в цей вечір я, як маленька, щохвилини бігаю разом з дітьми дивитися на вечірнє небо, і скільки радості, коли в дивовижній січневій синяві з’явиться перша, Різдвяна зірка!..

Вона така велика і промениста, так іскриться, що хай астрономи наводять свої наукові точки зору про планети в січні, а ми знаємо: це та сама зірка Різдва.

І от коли перша зірка з’явиться на небі, можна сідати всією сім’єю за стіл. Застеліть святковий стіл світлою скатертиною, під яку потрібно покласти трішки сіна, поставьте в ємність з зернами пшениці свічку, запаліть її і всі разом подякуйте Господа. Не вмієте молитися – скажіть своїми словами Богу про те, що Ви вдячні йому за те, що Він любить і захищає вас, і попросіть благополуччя, здоров’я і любові в майбутньому році.

Повірте, після такої нехитрої молитви у Вас стане на душі тепло і затишно. І з’явиться якесь особливе почуття єдності сім’ї. А тепер можна починати вечерю, і традиційно починається він з куті та узвару.

Як же виглядає класичне різдвяне меню:
1. Кутя – найголовніше блюдо, яке обов’язково потрібно приготувати. Це каша з пшениці з маком, родзинками і медом. Я постараюся в окремій публікації розповісти Вам, як потрібно готувати кутю.

2. Узвар – компот із сухофруктів. Традиційний різдвяний напій, узвар варять із суміші сушених яблук і груш, вишень і слив. У справжнього узвару насичений, приємний смак, тому зваріть його заздалегідь – з ранку. Цей напій ще й дуже корисний, взимку можна готувати узвар не тільки на Різдво, Щедрий Вечір і Хрещення, а й просто так, як альтернатива компотам (консервованим або із заморожених ягід) і чаю.

3. Пісний борщ на Різдво готують обов’язково! Це ситне гаряче блюдо смачно без м’яса і сметани! Хороший борщ з квасолею, а ще можна зварити борщ з грибами, але це вже на любителя.

4. Пампушки подають до борщу замість хліба, але хліб повинен бути на столі обов’язково. Пампушки – це симпатичні круглі булочки з прісного дріжджового тіста, а до них добре приготувати таку страву, як …

5. Часниково-цибульна підлива для пампухів. Спробуйте борщ вприкуску з пампушками, вмочуючи їх у густу ароматну підливку!
Крім того, що це смачно, така підлива – ще й відмінний засіб для підтримки імунітету в зимовий сезон.

6.Голубчики з грибами і пшоном – ще одне традиційне і дуже смачне пісне блюдо на Святвечір. Мені вони дуже подобаються, навіть більше, ніж звичайні голубці з рисом.

7. Смажена риба, причому в борошні, а не в яйці – страва повинні бути пісною. Найпростіше приготувати хека, мінтая або камбалу.

8. Різдвяний салат. Обожнюю цей простий, але на диво смачний салат з картоплею, зеленим горошком і солоними огірками.
Заправляйте смаженим соняшниковим маслом, вийде дуже ароматно і апетитно!

9. Вінегрет – також смачний, вітамінний пісний салат, який можна включити в меню.

10. Вареники з вишнями. Чудове солодке блюдо, яке можна їсти як десерт! Хоча можна зробити вареники і з іншими начинками: картоплею, капустою, квасолею і навіть маком. Універсальне блюдо! Ситно, оригінально і різноманітно!

11. Хліб, спечіть його самі або купіть, також ставимо на стіл!

12. Можна відкрити банку овочевого салату з літніх запасів – наприклад, салат з перцю, з баклажанів, або приготувати салат з квашеної капусти. Два-три пункти меню щороку варюються.

Головне, не ставте на стіл ковбасу, м’ясні закуски. Їх часом буде завтра. І ніякого спиртного!

Спробуйте приготувати правильну різдвяну вечерю, адже 12 страв це не просто їжа, а чудова народна і сімейна традиція, і тільки здається, що робити їх довго.

Насправді нескладно все встигнути.
Борщ можна зварити напередодні, ще 5 числа, також як і відварити овочі для салатів, заварити узвар, накрутити голубці, наліпити і поставити в морозилку вареники. А наступного дня залишиться зварити їх, нарізати вінегрет і салат, приготувати кутю (з ранку, так як пшениця вариться довго).

Пампушки можна замінити хлібом і придумати замість нього ще одне нескладне блюдо. Ми іноді навіть фрукти ставили на стіл, такі як: мандарини або яблука.

Переглядів:: 1
Share on facebook
Share on telegram
Share on twitter
guest
0 коментарiв
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Авторизація
*
*
Генерація паролю
0
Оставьте комментарий! Напишите, что думаете по поводу статьи.x
()
x