У кулінарії кольорова капуста цінується не тільки за багатий вітамінно-мінеральний склад, а й за смачні і ніжні страви, які з неї готують. У нашій добірці ти знайдеш рецепти супу, салату, запіканки і пирога з кольорової капусти.
Суп з кольорової капусти: Рецепт
Кольорова капуста – справжнє джерело корисних речовин. Вона дуже добре розкриває свій смак в супах-пюре.
Інгредієнти для супу з кольорової капусти:
• кольорова капуста – 2 шт.;
• курячий бульйон – 5 склянок;
• ріпчасту цибулю або цибулю-порей – 1 шт. або 2 стебла;
• вершкове масло – 1/2 склянки;
• борошно – 1/2 склянки;
• молоко – 3 склянки;
• сіль, мелений перець за смаком;
• грінки для подачі.
Спосіб приготування:
1. Нарізати кольорову капусту і цибулю-порей. Варити на повільному вогні в бульйоні протягом 30 хвилин. Збити в блендері до бажаної консистенції.
2. Розтопити вершкове масло в глибокій сковороді і додати борошно. Збиваючи, поступово додати молоко; варити до загустіння, весь час помішуючи. Додати всі інші інгредієнти і приправити за смаком.
3. Подавати суп разом з грінками.
Рецепт запеченої кольорової капусти з сиром
Кольорова капуста, запечена в духовці – це гарна самостійна страва і прекрасний гарнір до м’яса або риби.
Інгредієнти
• капуста кольорова – 1 невеликий качан;
• яйця – 3 шт.;
• вершки – 200 мл.;
• сіль – за смаком;
• мелений перець – за смаком;
• сухий часник – за смаком;
• мускатний горіх – за смаком;
• сир – 100 г.;
• зелень – для подачі.
Як приготувати:
1. Кольорову капусту розібрати на суцвіття і помити.
2. У великій каструлі довести підсолену воду до кипіння, додати капусту і варити протягом 5 хвилин. Злити рідину.
3. Збити в мисці яйця, додати вершки, сіль, мелений перець, сухий часник і мускатний горіх.
4. Викласти капусту в глибоку нероз’ємну форму для запікання. Залити вершково-яєчною сумішшю і посипати тертим сиром.
5. Запікати в розігрітій до 180 градусів духовці близько 30-40 хвилин, до золотистого кольору. Готову страву за бажанням посипати зеленню.
Салат з копченої норвезької сьомги з брокколі і кольоровою капустою
Згідно з рекомендаціями дієтологів і лікарів, для поліпшення загального здоров’я, зміцнення нервової системи, підтримки молодості організму, сьомгу потрібно їсти 2 рази на тиждень, особливо навесні і зимою. Цю смачну рибу додають у салати. Склад овочів для них можна підібрати за власним смаком.
Інгредієнти (на 4 персони):
• 200 г. норвезької сьомги холодного копчення;
• 500-600 г. цвітної капусти та брокколі;
• 1 цибуля ріпчаста (або цибуля-порей);
• 1 столова ложка смажених кедрових горіхів;
• оливкова олія;
• бальзамічний оцет;
• сіль і перець.
Приготування:
Порізати філе копченої норвезької сьомги на тонкі смужки. Зварити капусту до напівготовності у злегка підсоленій воді і розібрати на суцвіття. Брокколі ошпарити окропом і також розділити на суцвіття. Порізати дрібно цибулю, додати оцет, сіль, перець, оливкову олію і добре перемішати. Заправка повинна бути досить рідкою. Помістити овочі в миску, залити заправкою і перемішати. Викласти овочі на тарілку, зверху помістити смужки копченої норвезької сьомги, полити залишками заправки і посипати кедровими горіхами.
Пиріг з листкового тіста з кольоровою капустою
Рецепт несолодкого пирога з листкового тіста кольоровою капустою, цукіні і яєчно-вершковою заправкою
Інгредієнти:
• листкове тісто – 250 г.;
• кольорова капуста – 1/2 качана;
• цукіні або кабачок – 1 шт.;
• яйця – 3 шт.;
• вершки – 200 мл.;
• тертий сир – 100 г.;
• сіль, перець – за смаком;
• мускатний горіх – за смаком.
Рецепт приготування:
1. Кольорову капусту помити і розібрати на суцвіття. Відварити до напівготовності в підсоленій воді.
2. Цукіні або кабачок помити, нарізати тонкими півкільцями.
3. Листкове тісто розморозити і розкачати. Відправити у форму і сформувати бортики.
4. Викласти на дно цукіні і капусту.
5. Збити яйця виделкою, додати вершки і тертий сир. Посолити і приправити за смаком.
6. Залити овочі отриманою сумішшю.
7. Відправити в розігріту до 200 градусів духовку на 30-40 хвилин. Подавати пиріг теплим або холодним.
Рибна запіканка з кольоровою капустою
Цю запіканку можна готувати з будь-якої білої риби: тріски, мерлузи, тилапії або хека.
Інгредієнти для рибної запіканки з кольоровою капустою
• кольорова капуста – 750 г.;
• філе білої риби – 750 г.;
• ріпчаста цибуля – 1 шт.;
• вершкове масло – 50 г.;
• сметана – 2 ст.л.;
• тертий сир – 75 г.;
• хлібні крихти або панірувальні сухарі – 50 г.;
• рослинна олія – 2 ст.л.;
• дижонська гірчиця – 2 ст.л.;
• сіль – за смаком;
• мелений перець – за смаком.
Рецепт приготування рибної запіканки з кольоровою капустою
1. Кольорову капусту помити і розділити на суцвіття. Кинути в киплячу підсолену воду і варити 10-15 хвилин. Злити рідину і збити капусту блендером.
2. Відправити отримане пюре в сковороду і готувати на сильному вогні протягом 3-5 хвилин. Додати половину вершкового масла, сметану і гірчицю, приправити за смаком і зняти з плити.
3. В окремій сковороді з рослинним маслом обсмажити рибне філе протягом 2-3 хвилин. Додати подрібнену цибулю і готувати ще 3-5 хвилин. Розім’яти рибу виделкою, додати сіль і гірчицю, прогріти.
4. Форму для випічки змастити маслом і викласти шар риби. Зверху розподілити пюре з капусти, посипати хлібними крихтами і тертим сиром. Скропити розтопленим вершковим маслом і запікати в розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин.