loader image
- Юна Українка подарувала Бориспільським кінологам «крилату конячку» яка виконує бажання. Днями, співробітники Кінологічного центру поліції Борисполя, які разом із ЗСУ та ТРО боронять рубежі Броварів, отримали цінний подарунок. Про це повідомляє прес-служба Кінологічного центру поліції в Київській області. Для наших відважних воїнів юна українка намалювала ліс, мирне небо та крилату конячку. За словами художниці, лоша здатне виконувати бажання. Варто лише доторкнутися до нього та подумати про те, чого хочеться найбільше. Картину юної мисткині передали на місце дислокації оборонців Берегині-волонтерки, які вже тривалий час докладають надлюдських зусиль аби забезпечувати воїнів усім необхідним. За бажанням авторки витвір потрапив саме до поліцейських кінологів. -
Меню Закрити

Такі запашні кавуни і дині

03.09.10

Сьогодні, у період масового збору баштанних культур, ми вдосталь насолоджуємось соковитими плодами природи: найбільшою ягодою кавуном і запашним овочем динею. Яку користь приносять кавуни і дині, і які можливі негативні наслідки від їх споживання, розповідає Лариса Іванівна Улько, завідуюча відділення гігієни харчування Бориспільської районної СЕС (на фото):

— У баштанних культурах міститься 20 відсотків цукрових сполук (сахарози у динях і фруктози у кавунах), вітаміни С, Р, фолієва кислота, пектинові сполуки, мінеральні солі.
Кавуни та дині добре тамують спрагу і заспокійливо діють на нервову систему. Їхня ніжна клітковина підсилює перистальтику кишківника, має помірну послаблюючу дію і сприяє виведенню холестерину з організму.
На вітаміни баштанні культури бідні, тому тривалий час їх вважали малокорисними, мовляв, там лише вода і цукор. Але нині доведено, що у цих культурах багато фолієвої кислоти, тому і кавуни, і дині корисно вживати хворим на недокрів’я, гастроентероколіт, хронічний гепатит, цироз печінки, атеросклероз.
Мінеральних солей у баштанних також мало, але у динях багато заліза, а в кавунах — калію, тому корисно їх вживати при захворюваннях серцево-судинної системи.
При порушеннях кровообігу, гіпертонічній хворобі, нефритах, подагрі, хворобах печінки і жовчного міхура рекомендують як динні, так і кавунні розвантажувальні дні (1,5 кг спілого кавуна або дині розділити на 5 прийомів їжі на день). Однак, такі дні варто проводити лише за рекомендацією лікаря. Дині та кавуни перетравлюються у кишечнику, тому їх радять споживати не одразу після їжі, а через 2-3 години. Тоді вони краще засвоюються і дають найбільше користі організму.
Але, на жаль, вживаючи баштанні культури, люди часто наражаються і на небезпеку завдати шкоди своєму здоров’ю, особливо у так званий несезонний період. Адже, щоб прискорити ріст та дозрівання кавунів і динь, у грунт вносяться мінеральні добрива, що призводить до накопичення нітратів у цих культурах. Тому фахівці Бориспільської райСЕС, як тільки баштанні з’являються у продажу, відбирають зразки для лабораторного дослідження на вміст нітратів. За результатами проведених у цьому році досліджень слід відзначити, що виявлено значно менше продукції, яка не підлягає стандарту. Так, із відібраних 16 зразків кавунів та динь не відповідали по вмісту нітратів лише 2 дині: в одному зразку виявлено 245 мг/кг при нормі 90, а у другому — 116 мг/кг. Цікаво, що обидві дині були одного сорту, так звані «лимонки».
Отже, загалом, сезонне вживання динь і кавунів дуже корисне для організму. Однак хочеться наголосити, що вживати їх потрібно з розумом:
— не купувати до початку сезону,
— не з’їдати цілого чи половину кавуна за один раз, достатньо 2-3 шматочки (300 г),
— споживати кавуни та дині через 2-3 год. після їжі,
— перед купівлею варто попросити у продавця документ, що засвідчує якість продукту.

Лариса Мацюк

джерело: Вісті

Переглядів:: 1
Опубліковано в Новини

ПУБЛІКАЦІЇ ЗА ТЕМОЮ

guest
0 коментарiв
Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Авторизація
*
*
Генерація паролю
0
Оставьте комментарий! Напишите, что думаете по поводу статьи.x