Мускатний горіх натирають на дрібній тертці або дроблять. Найчастіше його використовують при виготовленні солодких страв (пудингів, мусів, сирних мас). Незамінний він у кондитерських виробах і випічці (кексах, пасках, кренделів, бісквітах, тортах, тістечках, солодких пирогах та ін), так як в тертому вигляді значно покращує смакові якості і аромат борошняних виробів.
Інгредієнти:
Молоко – 240 мл
Пшеничне борошно – 280 г
Сода – ½ чайної ложки
Коричневий цукор – 150 г
Вершкове масло – 170 г
Товчені волоські горіхи – 55 г
Мелений мускатний горіх – 1 чайна ложка
Мед – за смаком
Яйце куряче – 1 штука
Кленовий сироп – за смаком
Спосіб приготування
1. Розігріти духовку до 180 градусів. Форму для випічки змастити вершковим маслом і присипати борошном.
2. Вмішати соду в молоко.
3. Просіяти борошно з розпушувачем, додати цукор, перемішати. Додати нарізане кубиками або натерте на тертці холодне масло і зробити крихту.
4. Викласти половину крихти в форму і утрамбувати.
5. Збити яйце і мускатний горіх. Продовжуючи збивати на невеликій швидкості, влити молоко з содою. Порціями додати іншу половину крихти, добре перемішати до розчинення грудочок.
6. Акуратно розподілити тісто по основі, викласти волоські горіхи. Випікати пиріг 30-40 хвилин до сухої скоринки. Остудити, вийняти з форми і подавати, полив медом або кленовим сиропом.